Használati módok

A BONPET HASZNÁLATI MÓDJAI:

• automatikus tűzoltás

• közvetlen használat tűzoltó gránátként (mobil oltás)

• hígítás vízzel

 

1./ Automatikus tűzoltás

A BONPET jellegzetes használati módja:

Az ampullát a hozzá mellékelt tartóval a védeni kívánt térben szerelik fel. Amikor a keletkező tűz a BONPET ampulla töltetét 90°C-ra felmelegíti, a vegyszeres oldat összetevőiből keletkező gáz szétfeszíti a tartály speciális üvegét és az oltóanyag a lángokon keresztül a tűzre szóródik.

Rövid időre fedőréteget képez az égő anyag felületén, majd elpárolog. A párolgás hőt von el az égéstérből, az elpárolgott oltóanyag pedig – bomlási folyamatai során – 2-3 %-kal csökkenti az égéstér oxygén tartalmát, továbbá antikatalikus folyamatokkal megszakítja az égés láncreakcióját.
A fentiek együttes hatásaként a BONPET rendkívül gyorsan (akár másodpercek alatt is) eloltja a tüzet.
A kismértékű oxygénelvonás miatt a környezetben lévő élőlények és emberek nem károsodnak.

 

2./A BONPET közvetlen használata tűzoltó gránátként (mobil oltás)

Előfordul, hogy a tűz nem a BONPET által védett térben keletkezik. A BONPET ampullát kiemelve a tartójából és a tűzbe vagy annak közvetlen közelébe dobva azonnal kifejti oltóhatását. Tűzoltási képessége, hatékonysága ebben az esetben sem csökken, de gyorsabb a beavatkozás.

Ahol a tűz keletkezésének helye előre nehezen határozható meg, és a tűz gyors szétterjedésére lehet számítani, felkészülhetnek erre a lehetőségre mobil oltási célokra kihelyezett BONPET ampullákkal (tartódobozokban).

 

3./ A BONPET töltetének hígítása vízzel

Ha a BONPET töltetét képező vegyszeres oldatot egy vödör (10 liter) vízzel keverjük, olyan elegyet kapunk, amely a tűzoltás hatékonyságát a normál vízzel történő oltáshoz képest a sokszorosára növeli. Ezt a tényt kutatóintézeti vizsgálatok és gyakorlati tapasztalatok egyértelműen alátámasztják. A vízzel kevert vegyszeres oldat az ampulla feltörését követően 24 óráig megőrzi hatékonyságát.